Äntligen internet igen!:D

Detta blir inget vanligt inlägg, tänkta bara ladda upp de dagar som jag varit utan internet!

Blogg den 9 december 2009

Rubrik:  Bara 12 timmars rullning kvar!

Som rubriken lyder så anländer vi, om nu allt går som det ska till Island om cirka 12 timmar.

Har inget internet när detta skrivs så det kommer antagligen inte laddas upp förän om ett par dagar. Förhoppningsvis får vi tillbaka internet på tillbaka vägen nånstans runt Färöarna.

Den som överlever får se.

Detta är första dagen helt i obalans. Ska bli så jäkla skönt att få fast mark under fötterna efter detta.

Då ska det tilläggas att tillbaka vägen blir ett par gånger värre. Sjön kanske inte är värre. Vågorna är väl runt 5-6m nu, men med hälften så tung båt så kommer det slå och rulla något fortare.

Är rätt skönt att man vant sig vid rullningen nu. Det är inte så jävla jobbigt egentligen. Många av er som läser detta skulle nog spytt ur era tarmar vid det här laget, men det ska sägas att man vänjer sig rätt fort. Visserligen tog jag en tablett mot sjösjuka i morse, men då bara i förebyggande. Har inte känt av nån sorts illamående än iaf, får se hur det blir på tillbakavägen.

Det är mest förkylningen som gör att man är seg och dan. Näsan konstant tät och lite lätt tjock i skallen. Får se vad dom isländska apotekarna har att erbjuda. Kanjang brukar funka,  men jag får väl leta efter Kanurjangur i affären.

John berättade det att förra resan till Island så hade dom varit i land. I Reykavik kunde man visst köpa sig en ”stenungs bakur pizzur” om man var hungrig. Roliga är dom. Nästan lika kul som japsarnas ”Hottu Doggu”.

Dagen har varit lugn iaf. Visst det har rullat rätt ordentligt till och från, men inget man inte klarar.

Värsta var nog i morse när jag och Olof skulle upp på poopen för att gå in i färgförådet och hämta vitfärg. Var becksvart innan ögonen vänjde sig vid mörkret. Såg vagt horisonten i fjärran. Bara en svag nyansskillnad mellan hav och himmel. Vi kände ju att det rulla rätt ordentligt, men inte förens vi såg vita gäss en bit över relingen förstod vi att sjön var rätt hög. Hehe!

Med hjälp av Olofs ficklampa hittade vi fram till färgförådet och hämtade det vi skulle.

Vitfärgen skulle målas på relingen Rene satt upp runt emotorerna (de som flyttades ut från verkstan) och  samt på backflush-röret till Sir Osmos.

Inte förän tiokaffet hade solen letat sig upp en bit och fällt ljus över de nordatlantiska vågorna.

Tiden fram till lunch spenderades med att måla ett andra och sista lager på rören och relingen.

Ytterligare ett uppdrag att hämta färg utfördes. Signal Blue denna gång.

Moppade osså vid hyllan där kemikalierna står. Nån behållare på durken hade läckt lite och det skvalpade runt. Vätskan moppades upp, men nån orsak till läckaget hittades inte.

För mycket att flytta på när det rullar, så jag drog ut nån meter papper och la in för att suga upp diverse resterande och kommande vätska.

Sa till Andrej att jag tänkte ta eftermiddagen ledig för att få lite tid att göra lite uppgifter i journalen.

Sagt och gjort, efter lunchen som bestod av strömmingsflundra  med potatismos och lingonsylt gick jag upp på bryggan.

Hade med mig kameran för att få lite schyssta bilder av vågorna. Tro mig, det fick jag. Är nog bara tur att internet är segt för mamma kommer kola av bilderna. När det riktigt stora vågorna kom var det nästan så att bryggvingarna tog i sjön.
Och kanske inte, men vi hade säkerligen upp emot 30+ graders lutning.
Ett under att man kan stå så stadigt ändå.
Christian hade visst åkte rutschkana på bryggan igår. Gick utan strumpor och det rullade till.
Gled på strumporna en lång bit och la sig sen ner för att inte åka rakt in i bryggvingens sida. Som tur var hade rullningen vänt när han höll på att slå till så och bromsade på så sätt hans fart. Men tänk ändå nästan 25m åkandes på bryggan. Styrbord till babord. Inte dåligt.

Iaf, det kommer upp lite bilder när jag får tillgång till snabbare internet.  Ingen dålig sjö var det inte naj. Är säkert likadant nu, men det känns inte så mycket iaf.

Kraffsade ner lite i journalen iaf.

Tiden fram till middagen såg jag säkerhetsvideos med filippinarna. Hur tråkiga som helst och säkert 15 år gamla en del av dom.

Nu sitter man här då. Som jag skrev är vi framme imorn runt klockan tio. Lossa och lasta i Reykjavik, sen vidare till Hafnafjorden för att lossa ännu mer.

Nu ska jag se en film och sen sova.

Morgan, out!

 

Blogg den 10 december 2009

 

Rubrik:  Citat Pelle: ”Det första man lär sig när man går ut på sjön är att smuggla”

Hej hej!

Ännu ett blogginlägg skrivet i Word för att båten ligger utanför satellitens område. Darn!

Det är bara att gilla läget. Lägger iaf inte av med bloggen för att jag är utan internet nej. Visst den kommer uppdateras flera dagar i efterskott, men det blir bara mer för er att läsa. Så bra va?

 

Nu är vi iaf på Island. Lade till runt tiosnåret i morse och förväntas ligga kvar till imorn runt samma tid. Då ska vi gå mot Hafnafjorden och lossa det vi lastat här. Hafnafjorden är bara en timme bort, än kortare med bil. Efter det blir det nog en rolig resa hem!

Fy fan säger jag. VI försöker dra ut på det så länge som möjlig för att vädret ska bli bättre. Men bättre väder plus att båten är lättare kan nog göra att resan hem blir lika jävlig som resan hit. Om inte värre.

Jaja, ska inte klaga. Nästa resmäl förväntas bli Amsterdam. Då kanske man kan passa på att mönstra av efter det. Vem vet? Fast det blir kanske lite tidigt. Hoppas på en Östersjötripp efter det då. Gävle hade passat bra, eller varför inte Stockholm. Nära och bra till båten.

Ska höra med kapten om det går för sig. Dom är ju aldrig omöjliga.

Men men, den dagen den sorgen.

Dagen började inte riktigt som vanligt idag. Hade av någon konstig anledning stängt av alarmet och blev istället väckt av Olof som knackade på dörren fem minuter över åtta. Oops, ehe!

Drog på mig lite kläder och sprang förbi mässen och tog en macka innan jag rusade ner i maskin.

Var något yrvaken när jag kom ner i maskin, men som tur var satt alla ännu och snackade i kontrollrummet. Började dagen med att hjälpa Rene plocka ur ett rör från Sir Osmos. Klåparen John hade ”lagat” några hål på det rostfria röret. Gissa vad han hade lappat med? Jo, som alltid vanlig bondstål och inte rostfritt som sig bör. Inte bra.

Klockslagen fram till tio gick långsamt. Det är inte så kul att se på när nån jobbar.

Moppade upp vattnet under Osmos, det fick iaf tiden att går lite fortare. Fick sen ett uppdrag av Andrej att gå fram på backen och smörja pumparna till trosspelen. Sen var det kaffe.

Efter kaffet var nästan hela besättningen på helspänn. Tullen var ombord.

Själv hade man inget att frukta och inte Christian heller för den delen, men det var ändå en hel del saker som åkte. Snus är som några kanske vet narkotikaklassat på Island och det är höga böter på att föra in de.  Rene blev av med tio dosor och Martin tre. Det enda med tullen som gjorde besättingen på lite bättre humör var att en av tullarna var en grymt snygg brud. Det gillas!

När tullen väl var av fortsatte arbetet ombord. Jag hjälpte Rene att fixa två av indikatorkranarna på styrbord huvudmaskin. Två av dom satt åt fel håll och skulle rätas till så de satt rakt. Var tvungen att lägga brickor emellan för att få dom att sitta fast vid rätt läge. Lite pill var det.

Tiden hann i kapp oss och det blev lunch.

Nån slags thai-inspirerad gryta med pasta serverades. Den gick väl ner.

Frågade Christian om han hade tänkt gå i land. Han sa att han tänkte sticka efter lunch. Jag fråga snabbt Andrej om det var lugnt om jag också gick i land. Trettio minuter senare var vi på väg in till Reykjavik.

Har nog aldrig sett så många överfeta terrängbilar på samma ställe. Var och varannan var av modell XXL med dom minsta fälgarna med största däcken. Så klart minimalt med luft i däcken osså.

Mycket fin stad må jag säga. Vi promenerade längs shoppinggatan och tog sedan av mot kyrkan. Jäkligt maffig kyrka faktiskt. Rätt så nybyggd, men ändå, den var annorlunda på ett bra sätt.

Vandrade runt ett tag innan vi vände hemåt.

Dagens inköp bestod av vykort till närmaste och lite vänner. Köpte också en bra julklapp till fadern.

Bara ett par viktiga klappar kvar nu.

Innan vi kom fram till gaten så tog vi en fika på Grandakaffi, det måste vara isländska för ställe som luktar gammal hund och säljer hembakade bullar och folköl. Fy fan vilken stank asså.

Kaffet var iaf drickbart.

Hann precis hem till middan. Ärtsoppa som vanligt, blir nästan aldrig tråkigt:D

För omväxlingsskull blev det varma pannkakor. Anders trodde inte sina ögon när vi sa att vi bara fick kalla av Håkan^^

Det var den dagen det. Ny dag imorn. Fredag. Har vi ”tur” så går vi nog hemåt igen i morgonnatt. Minimum tre dagars helvete igen.

Puh.

Nytt rapport imorn.

Morgan, out!

Blogg den 11 december 2009

Rubrik:  Vad består av trettiotusen ord och täcker över 60 sidor?

Jo, min blogg!

Sparade ner allt till Word dels för att ha den offline, men också för att se hur mycket jag verkligen skrivit. Rätt imponerande siffror. Har skrivit lite över 40 inlägg tror jag nu, närmare mig femtio. Ger mig själv en klapp på axeln för det.

Sitter på hytten nu, lämnade precis Reykjavik. Ska lossa lite i Hafnafjorden, ungefär två timmars båttur dit. Ligger precis på andra sidan udden. Kan inte va så lång bilväg, sen bär det hem till Brofjorden. Ryktet säger att vi ska till Amsterdam efter detta. Ska bli intressant, har aldrig varit i Holland förut. Efter Amsterdam är det ännu okänt var vi ska, men som jag skrev i förra inlägget hoppas jag på Östersjö och Sveriges östkust.

Dagen har varit väldigt produktiv för en gångs skull. Har inte fått många minuters vila:P

Försov mig nästan idag osså. Vaknade klockan sju som vanligt och stängde så klart av alarmet för att dryna lite i sängen. Så klart somnar jag och vaknar upp halvt förtvivlad att jag är jättesen. Klockan var bara tjugo i åtta så no worries. Men stressad blir man.

Kom ner i maskin och blev beordrad att hjälpa Rene. Trodde vi skulle fixa läckan på röret till Osmosen som inte blivit riktigt tätt, men icke. Järn och stålhyllan skulle omorganiseras.

Nu tänker ni, det är väl inte så mycket.

Jag säger då att det tog drygt två timmar att få ner alla rör, vinkeljärn och plattjärn.

Rene uppskattade vikten till en hel del över ett ton. Allt nertaget från en hylla två meter upp.

I stort sett hela dagen och lite till har lagts på att fixa i ordning där.

För det första så tog själva nertagandet av allt stål och järn en jäkla tid, sen så skulle ett par armar (för att lägga rör mm på) kapas av och slipas ner. Efter det skulle det dammsugas.

Förberedelserna tog väl drygt halva dagen. Resten av dagen så assisterade jag Rene när han gjorde det nya hållarna för allt stål och järn. Före så låg allt i en enda röra. Var ett helvete att få fram nått om man skulle ha de. Med de nya hållarna kommer allt vara sektionerat för sig själv så man lättare kommer åt det man ska ha.

När klockan slog fem var en av de tre hållarna uppe och jag skulle hjälpa Rene med de två andra efter middagen.

Middagen bestod av nån matig fisk med sås och potatis. Inget speciellt, men det gick ner.

Fick en liten stund ledigt innan jag skulle ner igen. Såg då klart Tropa de Elite. Grym film måste jag säga. Handlar om specialpolisstyrkan BOPE i Rio de Janerio som bekämpar korrupta poliser, knarkhandlar och gäng. Låter kanske som en riktigt machofilm och visst är den kanske det, men speglar också livet i Rio. Hett filmtips för dom som inte sett den.

Iaf, halv sju gick jag ner i maskin igen. Rene trodde inte jag skulle komma, men han hade inte direkt börjat med nått så det var lugnt. Satte fast de sista hållarna. Den akterliga hållaren kom lite off pga av att hyllan följer skottet som råkar vara i början på låringen. Efter lite småfix passade den in.

När hållarna var fastsatta tog vi lite tid att surra det som gick att surra i verkstan. Alla rör och järn ligger kvar på lagergolvet. Andrejs och Rene tyckte att dom låg bra där och inte skulle rulla runt en massa om det skulle börja gunga. Får väl se hur det blir med de.

Kom upp igen kvart i åtta.

Hade lite julstämning med Olof. Lyssnade på jullåtar och åt ischoklad com Olofs mor skickat med han.

Nu får det räcka för idag, kommer ju ändå ett nytt inlägg imorn. Sen så kommer ni nog ha nog att läsa iaf när jag laddar upp alla islandsdagar på bloggen i en klump.

Får förhoppningsvis internet imorn nån gång, eller på söndag.

Får avsluta med att citera Smaklösas Jul på Lauterhorn.

”Gröjten har stejlnet, lutfisken är slut

På julaftonskvällen ska Börje gå ut”

 

Morgan, out!

Kommet ett inlägg för idag och igår lite senare:D

Kommentarer
Postat av: Pappa Lasse

2009-12-14 @ 08:20:29
Postat av: Pappa Lasse

Du får vara med om en hel del du.

Ha de bra lille vän

2009-12-14 @ 08:22:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0